Förmodligen den vanligaste frågan jag får är vad jag äter eller hur en vanlig dag ser ut för mig, så jag tänkte berätta lite om det. Jag äter faktiskt inte särskilt annorlunda jämfört med förut, det är några markanta skillnader dock. Förut kunde jag äta enorma mängder spagetti, hela tallrikar överfulla med pasta så nästan inget annat fick plats. Jag åt mycket pommes frites, drack Coca-cola i mängder, flingor eller bröd till frukost och så vidare. Min nuvarande livsstil har snarare ökat kvaliteten på maten, jag äter ingen paketerad färdigmat alls (det kunde gå några Grandiosa-pizzor förr) och känner att jag har mycket bättre koll på vad jag stoppar i mig eftersom jag äter mycket renare råvaror.
En vanlig dag börjar med frukost (om jag är hungrig). På vardagar äter jag oftast tre kokta ägg med salt, och ett glas vatten till det. På helgerna när jag har gott om tid på morgonen brukar jag festa till med ett paket bacon och då istället tre stekta ägg. Allting steks i ordentligt med smör, äggen har en förmåga att suga åt sig smöret, fettet som blir över i pannan brukar jag hälla över baconen, så jag inte går miste om något. På sistone har jag tack vare min mor som gillar att baka fått prova olika sorters LCHF-bröd, bröd som inte innehåller något mjöl utan istället olika fröer, nötter och ost. T ex Oopsies, Lembas och nötbröd.
Lunch äter jag sällan på helgerna (frukosten blir ofta rätt sen), däremot på vardagarna. Vi brukar variera lunchrestaurangerna och det har alltid gått bra att justera mina måltider, man ber helt enkelt om att få sin måltid utan ris, pasta eller potatis, jag brukar be om sallad istället. Mitt favoritställe är en japansk restaurang där man kan få väldigt goda woker och yakiniku, där är jag numera stamgäst och personalen vet att jag vill byta riset mot sallad. Man vet ju dock aldrig vad som stoppas i t ex en färsbiff eller köttbullar, ströbröd är vanligt så det får man väl stå ut med. Allra enklast blir det om man beställer in en bit kött med sås, då ser man väldigt tydligt vad man äter. Och kom ihåg att äta även fettränderna i köttet.
Till middag följer jag ett enkelt recept: protein + sås + grönt. Ungefär 300 gram av nöt, fläsk eller fågel (jag gillar inte fisk, men det är ett utmärkt alternativ) stekt i smör, bearnaisesås samt lite sallad, lite kokt broccoli, blomkål, tomater, sparris eller något liknande. Såhär ser större delen av mina måltider ut, jag tycker om mat som går snabbt att laga. Ibland köper jag också hem revbensspjäll eller kycklingklubbor från grillen på Ica. Det finns förstås massor med saker man kan laga, men jag gillar att göra det enkelt för mig och trivs bra med den här maten.
Om jag vill ha någon efterrätt brukar jag vispa upp några deciliter vispgrädde och blanda i bär. Jag har även gjort några efterrätter från Björn Ferrys kokbok, särskilt en väldigt enkel där man kokar upp en deciliter grädde i en kastrull, bryter ner 100g mörk choklad och låter det smälta. Sen häller man upp smeten i glas och ställer in det i kylen i någon timme. Man kan även hälla i lite bär.
Om jag vill ha någon form av tilltugg framför en film blir det oftast nötter, alla sorter går bra men man får tänka sig för då vissa nötter är bättre än andra. Mörk choklad går också bra, håll bara koll på näringsinnehållet, ganska ofta saknar choklad sådan förteckning och då kan du istället gå efter att ju mörkare den är desto mindre kolhydrater innehåller den förmodligen. Ibland äter jag också korv eller ost.
Till allt detta dricker jag kranvatten eller Loka. Morgon och kväll brukar jag ta en kopp te (tycker inte om kaffe).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar